Bulgarian Bible

Числа 5

Числа

Index

Глава 6

1

 Господ говори още на Моисея, казвайки: 

2

 Говори на израилтяните, казвайки им: Когато мъж или жена направи изричен обрек на назирейство, за да посвети себе си Господу, 

3

 тогава да се отказва от вино и от спиртни питиета, да не пие оцет от вино или оцет от спиртни питиета, нито да пие какво да е питие направено от грозде, нито да яде прясно или сухо грозде. 

4

 През всичкото време на назирейството си да не яде нищо, което се прави от лозе, от зърното до ципата. 

5

 През всичкото време на назирейския си обрек да не тури бръснач на главата си; догдето се изпълни времето, което е обрекъл Господу, ще бъде свет, и нека остави да растат космите на главата му. 

6

 През всичкото време на обрека си, че ще бъде назирей Господу, да не се приближи при мъртвец; 

7

 да се не оскверни, заради баща си или майка си, брата си или сестра си, когато умрат; понеже назирейският обрек на Бога му е на главата му. 

8

 През всичкото време на назирейството си той е свет Господу. 

9

 И ако някой умре ненадейно при него, и главата на назирейството му се оскверни, тогава, в деня на очищението си, той да обръсне главата си; на седмия ден да я обръсне. 

10

 А на осмия ден да донесе две гургулици или две гълъбчета при свещеника при входа на шатъра за срещане; 

11

 и свещеникът да принесе едното в принос за грях, а другото за всеизгаряне; и да направи умилостивение за него, понеже е съгрешил поради мъртвеца, и в същия ден да освети главата му. 

12

 След това изново да посвети Господу дните на назирейството си и да донесе едногодишно агне в принос за престъпление; а по-предишните дни няма да се считат, защото се е осквернило назирейството му. 

13

 И ето законът за назирея, когато се изпълни времето на назирейството му: да се приведе при входа на шатъра за срещане; 

14

 и той да принесе в принос за себе си Господу едно мъжко едногодишно агне без недостатък в принос за грях, един овен без недостатък за примирителен принос, 

15

 кош с безквасни пити от чисто брашно, смесени с дървено масло, безквасни кори, намазани с масло и хлебния им принос с възлиянията им. 

16

 И свещеникът да ги представи пред Господа, и да принесе приноса му за грях и всеизгарянето му; 

17

 и да принесе овена за примирителна жертва Господу, с коша на безквасните хлябове; свещеникът да принесе още хлебния принос с възлиянието му. 

18

 И назиреят да обръсне главата на назирейството си при входа на шатъра за срещане и да вземе космите на посветената си глава и да ги тури на огъня, който е под примирителната жертва. 

19

 И свещеникът да вземе сварената плешка на овена, една безквасна пита от коша и една безквасна кора и да ги тури на ръцете на назирея след като обръсне той главата на назирейството си; 

20

 и свещеникът да ги подвижи за движим принос пред Господа; това, заедно с гърдите на движимия принос и бедрото на възвишаемия принос, е свето на свещеника; и след това назиреят може да пие вино. 

21

 Това е закон за назирея, който е направил обрек и за приноса му Господ поради назирейството му, освен онова, което му дава ръка; съгласно с обрека, който е направил, така да постъпва според закона за назирейството си. 

22

 Господ говори още на Моисея, казвайки: 

23

 Говори на Аарона и на синовете му, казвайки: Така благославяйте израилтяните, като им говорите: 

24

 Господ да те благослови и да те пази! 

25

 Господ да осияе с лицето Си над тебе и да ти покаже милост! 

26

 Господ да издигне лицето Си над тебе и да ти даде мир! 

27

 Така да възлагат Името Ми върху израилтяните; и Аз ще ги благославям. 

Числа 7

 

 

 

HTMLBible Software - Public Domain Software by johnhurt.com

 


Other Items are Available At These Sites: